Verandering hoort bij het leven, maar voor kinderen kan het moeilijk zijn om zich aan te passen. Als ouders is het belangrijk om onze kinderen te helpen zich voor te bereiden op veranderingen die zij in hun leven kunnen meemaken. Gelukkig zijn er strategieën die we kunnen gebruiken om kleuters te leren op een gezonde en productieve manier met veranderingen om te gaan. In deze blogpost bespreken we manieren waarop jij je kind kunt helpen zich aan te passen aan nieuwe en onbekende situaties. Met de juiste voorbereiding en steun kan je kind leren hoe het op een positieve manier met verandering kan omgaan.
Definieer de verandering
Wanneer je veranderingen met jouw kind bespreekt, is het belangrijk om specifiek te zijn over wat er gebeurt. Leg de verandering uit in eenvoudige bewoordingen die jouw kind kan begrijpen en geef een gedetailleerd overzicht van de situatie. Zo kan je bijvoorbeeld het tijdschema van de veranderingen uitleggen, wie of wat erbij betrokken is, en de mogelijke gevolgen. Het is belangrijk dat jij je op de feiten concentreert en veroordelend taalgebruik vermijdt wanneer je deze informatie communiceert. Als jouw kind een duidelijk beeld heeft van de veranderingen, kan het er beter mee omgaan.
Zet het in perspectief
Het kan moeilijk zijn voor kinderen om te begrijpen waarom er veranderingen plaatsvinden en waarom zij zich daaraan moeten aanpassen. Om hen te helpen de verandering in perspectief te plaatsen, kun je uitleggen dat iedereen in het leven veranderingen moet doorvoeren, hoe groot of klein die ook zijn. Laat hen weten dat niet alleen hun eigen situatie veranderingen vereist, maar dat iedereen moet leren omgaan met veranderingen. Benadruk ook dat, hoewel het moeilijk kan zijn, veranderingen nieuwe kansen en ervaringen kunnen bieden. Dit kan kinderen helpen het doel van verandering beter te begrijpen en er een positieve houding tegenover te ontwikkelen.
Focus op het positieve
Wanneer je een grote verandering met je kind bespreekt, is het belangrijk om je op het positieve te richten. Help hem begrijpen welke kansen de verandering biedt en hoe deze nieuwe mogelijkheden kan bieden. Laat hen weten dat, hoewel het moeilijk kan zijn, het op de lange termijn een geweldige ervaring kan zijn. Herinner hen eraan dat zij de kracht en de middelen hebben om alles aan te kunnen wat op hun pad komt. Laat hen zien dat je vertrouwen hebt in hun capaciteiten en dat je er zult zijn om hen door alle moeilijkheden heen te helpen.
Workshop executieve functies
Het kan een uitdaging zijn om kinderen zover te krijgen dat ze zich openstellen en over hun gevoelens praten. Maar het is een belangrijke stap om hen te helpen zich aan te passen aan veranderingen. Je kunt het beste beginnen met open vragen die hen aanmoedigen zich te uiten. Bijvoorbeeld: “Hoe voel je je over de verandering?” of “Wat zijn je zorgen over deze nieuwe situatie?”. Laat hen zoveel tijd nemen als ze nodig hebben om te antwoorden, en bekrachtig dan hun gevoelens. Laat zien dat je begrijpt waar ze vandaan komen, zonder te proberen hun emoties te fixeren of hen te vertellen hoe ze zich moeten voelen. Zo bouw je vertrouwen op en wordt het voor hen gemakkelijker om te blijven praten. Zoek bovendien naar mogelijkheden om verhalen te delen over jouw eigen ervaringen met verandering, om hen te laten zien dat het iets is wat iedereen meemaakt. Denk zelf eens aan een workshop executieve functies om onder ander dit een stuk makkelijker en geef wat rust in ouderschap.
Bouw samen aan een systeem voor steun
Het is belangrijk om je kind te helpen een steunsysteem op te bouwen als het door een verandering gaat. Mensen om zich heen hebben die je kind kan vertrouwen en waar het terecht kan voor troost en advies kan de overgang gemakkelijker maken. Moedig het kind aan om contact op te nemen met familie, vrienden, leerkrachten en zelfs geestelijk verzorgers om over hun emoties te praten. Door een ondersteunend systeem op te bouwen, voelt het kind zich minder alleen en heeft hij de middelen om op een gezonde manier met zijn emoties om te gaan. Daarnaast kan je ook speelafspraken of groepsactiviteiten voor hen organiseren, zodat ze contact kunnen leggen met andere kinderen van hun leeftijd die ook soortgelijke veranderingen doormaken.